Experiențe

Moldovenii sunt pe dos?/Mărțișorul

17035631_1404526552944871_1829259719_n.jpg

Legenda mărțișorului

 

     Un mit al poporului român cu privire la mărțișor povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de preafrumoasă fată. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă.

     Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.

     Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. La începutul lunii martie, bărbații oferă aceste amulete denumite mărțișor, fetelor pe care le iubesc sau care le sunt dragi.

Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

(SURSA:http://mybebe.md/vizualizare/comunitate-articol-189/)

     Spre deosebire de restul țării, în Moldova situația este exact pe dos când vine vorba despre mărțișoare. Pentru că bărbații nu trebuie să cumpere flori și mărțișoare fetelor, acestea în schimb îi surprind  în data de 1 martie pe bărbați cu mărțișoare. Dar de 8 martie, până și moldovenii sunt în rând cu restul bărbaților din România și împart fetelor mărțișoare și flori. 

Acest fapt este datorat „tânărului care a învins creatura și a eliberat soarele”. În această zonă, bărbații sunt văzuți ca fiind niște voinici. Aceștia trebuie să poarte toată luna martie cel puțin un mărțișor în piept, deoarece acesta vestește sosirea primăverii. 

„Soarele a fost eliberat de un voinic, un tânăr frumos, nemaipomenit și curajos, care s-a dus la casa Zmeului și iată de ce credeți, că trebuie ca moldovencele (în general), să ofere mărțișoare bărbaților, colegilor..?  

Așa sunt învățate de mici, fetițele din Moldova. În această zonă a țării, băieții sunt cei care așteaptă să primească mărțișoare.

În altă zonă a țării…

     În zona orașului Satu Mare fetele sunt cele care sunt surprinse de către băieți cu flori și mărțișoare atât în data de 1 martie cât și în data de 8 martie. Totodată și în restul țării persistă același obicei.

Bărbați, dacă aveți în viețile voastre femei care vă sunt dragi, apropiate și pe care le iubiți, nu omiteți să le oferiți în data de 1 martie un mărțișor și în data de 8 martie o floare. Nu omiteți să le amintiți că fac parte din viețile voastre și că prezența lor este specială.

*ATENȚIE! Articolele Letiției nu trebuie luate 100% în serios. Acestea fac referire strict la experiențele, modul de viață și învățăturile Letiției. Dacă aveți impresia că vă regăsiți în anumite scrieri ale Letiției, nu o luați personal. Posibilele personaje din cadrul articolelor nu fac referiri personale asupra anumitor persoane!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s